Kuchnia angielska jednak istnieje. Bubble&Squeak to tradycyjne danie angielskie, serwowane w barach, szkolnych stołówkach i wszędzie, gdzie tylko się da. Idealne na angielską pogodę. Przygotowuje się je z resztek z poprzedniego dnia: ziemniaków, cebuli, kapusty i mięsa. Już sama nazwa jest pociągająca: podobno oddaje dźwięki trawiącego żołądka. Bubble&Squeak, brzmi super, co nie?

Jak przyrządzić Bubble&Squeak?

Są dwa sposoby: popularną wersją jest placek, który smażymy na patelni, ja jednak powiem Wam, jak prosto przygotować to w piekarniku.

Składniki: 0,5 kg ziemniaków, 0,5 kg włoskiej kapusty, jedna cebula,  sól, pieprz, oliwa, szklanka mleka, resztki pieczonej kaczki (lub trochę bekonu, kiełbasy czy czegokolwiek), wedle uznania możemy też dodać trochę zieleniny lub czosnku, albo też trochę sera – właściwie dorzucamy to, co nam zostało w lodówce

Ziemniaki ugotować, a następnie rozgnieść. W tym samym czasie smażyć na patelni cebulę oraz kapustę, dorzucając do tego mięso, które mamy. Następnie wymieszać wszystko z ziemniakami w naczyniu żaroodpornym, doprawić i zalać uprzednio podgrzanym mlekiem. Każdy oczywiście może tworzyć własne wariacje, dorzucając sera, czosnku czy cokolwiek zostało mu z poprzedniego obiadu.

Włożyć do piekarnika i piec przez przynajmniej pół godziny w temperaturze 170 stopni.

Gotowe! To idealna potrawa po świętach czy imprezach, kiedy zostaje sporo resztek i nie wiadomo, co z nimi zrobić. To też pierwsze angielskie danie, pomijając oczywiście tradycyjne śniadanie oraz świąteczne słodkości, które odkryłem. Stąd od razu dzielę się z Wami przepisem, jako że nawet w Prowansji pogoda jest dziś prawdziwie brytyjska.

Mikołaj